ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital
Determination of reference values in the individuals living Edirne and neighborhood region: plasma lipid profile [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2005; 39(1): 24-31

Determination of reference values in the individuals living Edirne and neighborhood region: plasma lipid profile

Hakan Erbaş, Sevil Demirkıran, Şendoğan Gülen
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, Edirne

Objective: To determine the reference intervals for triglyceride, LDL, LIDL and total cholesterol in the individuals living Edirne and neighborhood region and therefore, to present any possible risk factors to face with for the development of coronary artery diseases which were associated with hyperlipidemia in these population.
Study Design: Patients, born and lived in Edirne, Kirklareli and Tekirdag, applied to Hospital of Trakya University Faculty of Medicine included in this study and their plasma triglyceride, LDL, IIDL and total cholesterol levels were determined. Obtained data were istatistically treated to establish the regional reference values.
Results: The mean plasma triglyceride, LDL, HDL and total cholesterol levels were determined for all the age groups. Although triglyceride levels were higher in men when they were compared to women, LDL, HDL and total cholesterol levels were found to he higher in women (p<().()()l ).
Conclusion: Finding of both the high plasma triglyceride, LDL and total cholesterol that were found to be directly associated with increased risk of developing coronary artery diseases and low HDL cholesterol levels that also reported to have a protective role on these conditions may indicate that the regional population might be sensitive for developing coronary artery disease.

Keywords: Triglycerides, cholesterol, LDL, HDL, reference intervals.

Edirne ve çevresinde yaşayan bireylerde referans aralıklarının belirlenmesi: plazma lipid profili

Hakan Erbaş, Sevil Demirkıran, Şendoğan Gülen
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, Edirne

Amaç: Edirne ve çevresinde yaşayan bireylerin trigliserid, LDL. HDL ve total kolesterol referans değerlerinin belirlenerek, yöre insanının hiperlipidemi ile yakından ilişkili olan aterosklerotik kalp damar hastalıkları açısından potansiyel risk tablosunu ortaya koymaktır.
Gereç ve Yöntem: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi‘ ııe başvuran ve doğum yeri Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ olan hastaların plazma trigliserid, LDL, HDL ve total kolesterol düzeyleri istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve yöremize ait plazma lipid profili belirlenmiştir.
Bulgular: Tüm yaş grupları için ortalama trigliserid, LDL, HDL ve total kolesterol değerleri bulunmuştur. Trigliserid düzeyleri erkeklerde kadınlara göre, total kolesterol, LDL ve HDL kolesterol düzeyleri kadınlarda erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.001).
Sonuçlar: Edirne ve çevre itlerinde yaşayan bireylerde aterosk!erotik kalp hastalıkları yönünden direk ilişkili olan plazma trigliserid, LDL ve total kolesterol düzeyleri oldukça yüksek, bu hastalıklara karşı koruyucu bir faktör olarak gösterilen HDL kolesterol değerlerinin düşiik bulunması, yöremiz insanının bu hastalıklara karşı oldukça duyarlı olabileceğinin bir göstergesidir.

Anahtar Kelimeler: Trigliserid, kolesterol, LDL, HDL, referans aralık.

Hakan Erbaş, Sevil Demirkıran, Şendoğan Gülen. Determination of reference values in the individuals living Edirne and neighborhood region: plasma lipid profile. Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2005; 39(1): 24-31

Corresponding Author: Hakan Erbaş
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale