ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital
Retinopathy of prematurity via neonatology perspective [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2011; 45(4): 142-152

Retinopathy of prematurity via neonatology perspective

Sinan Uslu, Ali Bülbül
Department of Neonatology, Şişli Etfal Training and Research Hospital, Istanbul,Turkey

Retinopathy of prematurity (ROP) is the major ocular disorder of the neonate that primarily affects premature infants and the dominant cause of severe visual impairment in childhood especially in developing countries. ROP is a biphasic retinal vascular disease. In the first phase, relative hyperoxia results in vaso-obliteration and vessel loss. The second phase is characterized by hypoxia-induced neovascularization resulting in retinal detachment and blindness. Present therapeutic modalities to limit the adverse consequences of aberrant neovascularization are tissue-destructive. In this review, we discuss risk factors, pathogenesis, management, and available treatments of ROP, with the perspective of neonatology.

Keywords: Newborn, retinopathy of prematurity, neonatology

Neonatoloji bakış açısı ile prematüre retinopatisi

Sinan Uslu, Ali Bülbül
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yenidoğan Kliniği, İstanbul

Prematüre retinopatisi (PR) primer olarak prematüre bebekleri etkileyen, özellikle gelişmekte olan ülkelerde çocukluk çağında ağır görme bozukluklarına yol açan önemli bir göz hastalığıdır. Prematüre retinopatisi bifazik patogenezi olan retinal vaskular hastalıktır. İlk fazda, relatif hiperoksi vazo-obliterasyona ve damar hasarına yol açar. İkinci faz hipoksinin tetiklediği retinal ayrılma ve körlükle sonuçlanan neovaskülarizasyon ile karakterizedir. Mevcut tedavi yöntemlerinin amacı anormal neovaskülarizasyonun doku hasarına yol açan olumsuz sonuçlarını sınırlamaktır. Bu derlemede, PR risk faktörleri, patogenez, yaklaşım ve mevcut tedaviler neonatoloji bakış açısı ile tartışıldı.

Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, prematüre retinopatisi, neonatoloji

Sinan Uslu, Ali Bülbül. Retinopathy of prematurity via neonatology perspective. Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2011; 45(4): 142-152

Corresponding Author: Sinan Uslu, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale