ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital
Adalimumab and infliximab of use inflammatory markers, cytokines and matrix metalloproteinase-3 levels effect in patient with rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2015; 49(1): 18-24 | DOI: 10.5350/SEMB.20141014064600

Adalimumab and infliximab of use inflammatory markers, cytokines and matrix metalloproteinase-3 levels effect in patient with rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis

Sibel Serin1, Yıldız Okuturlar2, Ayşe Gözkaman2, Belkıs Nihan Coşkun2, Vehbi Yağız1, Kamil Dilek3
1Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, İstanbul - Türkiye
2Uludağ Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Bursa - Türkiye
3Uludağ Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Bursa - Türkiye

Objective: We aimed to assess adalimumab(ADA) and infliximab(IFX) efficacy on the patients of rheumatoid arthritis (RA) and ankylosing spondylitis (AS) by using erithrocyte sedimentation rate (ESR), C-reactive protein (CRP), interferon gamma (IF-γ), interleukin-1 beta (IL-1β), interleukin 6 (IL- 6), matrix metalloproteinase 3 (MMP-3).
Material and Method: Sixteen RA, 15 AS patients were enrolled to this study. ADA was used on the half of RA patients, IFX was used on the other half randomly. ADA was used on 7 AS patients and IFX was used on 8 AS patients randomly too. Blood samples were taken at the weeks of 0, 1, 4 and 12. ESR and CRP were calculated at the same time with controls. Blood samples were hidden at the -20°C to evaluate after.
Results: There wasn’t any significant difference between the groups of RA and AS patients in terms of ESH and CRP levels (p>0.05). IF-γ was found lower on both patient groups and IL-6 and IL-1β were not included statistical analysis due to the wide range of values. MMP-3 levels was found correlated with ESR and CRP levels in both treatment and patient groups. MMP -3 was more supressed at ADA treated group on AS patients according to the IFX group on AS patients significantly (p<0.05).
Conclusion: MMP-3 was significantly more depressed on ADA treated group of the AS patients according to IFX treated group. We think many similar studies that include more patients needs to be done to say ADA’s better efficacy than in AS patients. It can be said that MMP-3 is a stable marker to determine the activity of chronic inflammatory diseases and monitoring response to therapy according to the cytokines.

Keywords: Rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis, adalimmumab, infliximab.

Romatoid artritli ve ankilozan spondilitli hastalarda adalimumab ve infiliksimab kullanımının inflamatuvar belirteçler, sitokinler ve matriks metalloproteinaz-3 düzeylerine etkisi

Sibel Serin1, Yıldız Okuturlar2, Ayşe Gözkaman2, Belkıs Nihan Coşkun2, Vehbi Yağız1, Kamil Dilek3
1Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Kliniği, İstanbul - Türkiye
2Uludağ Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Bursa - Türkiye
3Uludağ Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Bursa - Türkiye

Amaç: Romatoid Artrit (RA) ve Ankilozan spondilitli (AS) hastalarda, Adalimumab (ADA) ve İnfliksimab (IFX) kullanımı ile elde edilen etkinliğin eritrosit sedimentasyon hızı (ESH), C reaktif protein (CRP), interferon gama (IF-γ), interlökin-1 beta (IL-1β), interlökin-6 (IL-6) ve matriks metalloproteinaz-3 (MMP-3) yönünden karşılaştırılması amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 16’sı RA ve 15’i AS toplam 31 hasta alındı. RA’li hastaların yarısına ADA, diğer yarısına İNFİ, AS’li hastalardan 7’sine ADA 8’ine İNFİ randomize olarak uygulandı. Hastaların 0., 1., 4. ve 12. haftalarda kan örnekleri alındı. ESH ve CRP kontrollerle eş zamanlı olarak çalışıldı. IF-γ, IL-1β, IL-6 ve MMP-3 ölçümleri için serumlar -20°C’de takip sonunda çalışılmak üzere saklandı.
Bulgular: ESH ve CRP’ye göre yapılan karşılaştırmada RA ve AS’de gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (>0.05). IF-γ her iki hastalıkta tespit edilebilen düzeylerin altında olup, IL-6 ve IL-1β’nın ölçülebilen serum seviyelerinin çok geniş bir aralıkta dağılması nedeniyle sitokinler her iki hastalıkta her iki ilaç grubunda istatistiksel değerlendirmeye alınamadı. MMP-3, her iki hastalıkta, her iki ilaç grubunda ESH ve CRP’ye benzer bir seyir gösterdi. Bununla birlikte MMP-3 özellikle AS’de ADA grubunda İNFİ grubuna göre anlamlı olarak daha fazla baskılandı (<0.05).
Sonuç: MMP-3’ün AS’de ADA grubunda IFX grubuna göre anlamlı olarak daha fazla baskılandığı görüldü. Fakat AS’de ADA’ın etkinliğinin IFX’dan daha iyi olduğunun söylenebilmesi için bu yönde çok sayıda hastanın yer alacağı benzer çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Bunun yanında MMP-3’in kronik inflamatuvar artritlerin hastalık aktivitesini belirlemede ve tedaviye yanıtın takibinde sitokinlere göre daha kararlı bir belirteç olabileceği söylenebilir.

Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, ankilozan spondilit, adalimumab, infliksimab.

Sibel Serin, Yıldız Okuturlar, Ayşe Gözkaman, Belkıs Nihan Coşkun, Vehbi Yağız, Kamil Dilek. Adalimumab and infliximab of use inflammatory markers, cytokines and matrix metalloproteinase-3 levels effect in patient with rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis. Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2015; 49(1): 18-24

Corresponding Author: Sibel Serin, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale