ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital
Completely pyloroduodenal avulsion following blunt abdominal trauma: case report [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2010; 44(2): 76-79

Completely pyloroduodenal avulsion following blunt abdominal trauma: case report

Ibrahim Ali Özemir, Fatih Büyüker, Bülent Gürbüz, Rafet Yiğitbaşı
Department of General Surgery, Göztepe Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

Approximately 3-5% of all abdominal traumas are associated with duodenal injury, and most of these result from penetrating trauma. These injuries are usually in the form of small lacerations or hematomas; and 90% is accompanied by injury of at least one additional organ. Current literature recognizes only one case of isolated, all around and full thickness duodenal rupture following blunt abdominal trauma in the absence of other intraabdominal organ or great vessel injury as in this case(1). It is well known that early recognition and prompt treatment of duodenal injury significantly reduces morbidity and mortality. Considering the possibility of gastroduodenal injuries in patient with blunt abdominal trauma also enables early diagnosis and treatment. We aim to present our rarely seen case with this article.

Keywords: Blunt trauma, gastroduodenal injury, abdominal trauma

Künt karın travması sonrası tam piloroduodenal avülsiyon: Olgu sunumu

Ibrahim Ali Özemir, Fatih Büyüker, Bülent Gürbüz, Rafet Yiğitbaşı
Genel Cerrahisi Kliniği, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

Tüm karın yaralanmalarının %3-5’inde duodenum yaralanmaları meydana gelmekte olup bunların büyük çoğunluğu penetran travmalar sonucu oluşmaktadır. Yaralanmalar genellikle küçük laserasyon veya hematom şeklinde olup yaklaşık %90’ına en az bir organ yaralanması da eşlik etmektedir. Güncel literatüre baktığımızda, bizim olgumuz gibi künt karın travması sonucu başka bir organ veya büyük damar yaralanması olmaksızın gelişen, tam kat ve çepeçevre piloroduodenal avülsiyonu olan yalnız bir olgu mevcuttur (1). Duodenum yaralanmalarında erken tanı ve tedavinin mortalite ve morbiditeyi önemli ölçüde azalttığı bilinmektedir. Künt karın travması sonrasında da mide-duodenum yaralanmalarını olabileceği şüphesini taşımak bize erken tanı ve tedavi olanağı sağlayacaktır. Bu makale vasıtasıyla nadir görülabilecek olgumuzu sunmayı amaçladık.

Anahtar Kelimeler: Künt travma, Gastroduodenal yaralanma, Karın travması

Ibrahim Ali Özemir, Fatih Büyüker, Bülent Gürbüz, Rafet Yiğitbaşı. Completely pyloroduodenal avulsion following blunt abdominal trauma: case report. Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2010; 44(2): 76-79

Corresponding Author: Ibrahim Ali Özemir, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale