ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital
The assesment of the postoperative changes in patients have undergone reduction mammaplasty with USG and MRI [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2014; 48(1): 22-26 | DOI: 10.5350/SEMB2014480104

The assesment of the postoperative changes in patients have undergone reduction mammaplasty with USG and MRI

Ayşe Sanem Fıratlıgil1, Arzu Akçal2, Semra Karşıdağ3, Selami Serhat Şirvan3
1Balıklıgöl Devlet Hastanesi, Radyoloji Kliniği, Şanlıurfa-Türkiye
2Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı, Antalya-Türkiye
3Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği, İstanbul-Türkiye

Objective: Our study aimed to investigate the roles of ultrasonography and magnetic resonance imaging in postoperative screening of patients who have undergone reduction mammaplasty.
Material and Methods: The patients included the study were examined clinically and radiologically on the postoperative 6th months.
Results: In USG imagings, skin thicknesses were increased and locule fluid were accumulated in all patients. Also in MR imagings, parenchyma distortion, asymmetry, focal fibrosis, postoperative locule fluid accumulation and fat necrosis were the most screened findings.
Conclusion: In the literature review, there is no study which asseses the changings occur in breast tissue. With high resolution ultrasonography, the difference of benign or malignant characteristic of lesion can be made even in a very small lesions. In our study we did not find any superiority of MRI to USG. When the the cost were considered into account, USG might be more advantageous.

Keywords: Ultrasonography, magnetic resonance imaging, reduction mammaplasty.

Küçültme mammaplasti ameliyatı uygulanan hastalarda oluşan ameliyat sonrası değişikliklerin MRG ve USG ile değerlendirilmesi

Ayşe Sanem Fıratlıgil1, Arzu Akçal2, Semra Karşıdağ3, Selami Serhat Şirvan3
1Balıklıgöl Devlet Hastanesi, Radyoloji Kliniği, Şanlıurfa-Türkiye
2Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı, Antalya-Türkiye
3Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği, İstanbul-Türkiye

Amaç: Çalışmamız küçültme mammaplasti (KM) ameliyatı geçirmiş hastaların ameliyat sonrası takibinde ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntülemenin rolünü değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil olan tüm hastalara ameliyat sonrası 6. ayda ayrıntılı meme muayenesi yapıldı. Bilateral meme US ve bilateral meme MRG tetkikleri istendi.
Bulgular: USG’de tüm hastalarda ameliyata bağlı olarak ciltte kalınlık artışı ve ameliyat sonrası loküle sıvı koleksiyonları izlendi. MRG’de en sık rastlanan bulgular parenkimal distorsiyon ve asimetri, fokal fibrozis, postoperatif sıvı koleksiyonu ve yağ nekrozu idi.
Sonuç: KM ameliyatı geçirmiş hastaların ameliyat sonrası meme bugularını takip eden kapsamlı çalış ma literatürde bulunmamaktadır. Yüksek rezolüsyonlu USG ile çok küçük lezyonlarda bile malign ve benign ayrımı yapılabilmektedir. Meme lezyonlarının tanısında MRG rutin kullanılan bir tanı yöntemi değildir. Bizim çalışmamızda MRG’nin USG incelemeye üstünlüğü saptanmamış ve benzer bulgular elde edilmiştir. USG maliyet açısından değerlendirildiğinde de MRG’den daha avantajlı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, manyetik rezonans görüntüleme, küçültme mammaplasti.

Ayşe Sanem Fıratlıgil, Arzu Akçal, Semra Karşıdağ, Selami Serhat Şirvan. The assesment of the postoperative changes in patients have undergone reduction mammaplasty with USG and MRI. Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2014; 48(1): 22-26

Corresponding Author: Arzu Akçal
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale