ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital
Comparison of coinduction with propofol-midazolam combination to induction with propofol [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2005; 39(3): 44-48

Comparison of coinduction with propofol-midazolam combination to induction with propofol

G. Ulufer Sivrikaya1, Hale Dobrucali1, Ayşe Hancı1, Nevşin B. Arda2
1Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, İstanbul
2Kızılay Bayrampaşa Hastanesi, Anestezi Bölümü

Objective: Anaesthesia induction with two or more drugs is defined as “coinduction". In our study we aimed to compare propofol administration for anaesthesia induction and combination with midazolam for coinduction.
Study Design: After the approval by the Medical Ethics Committee of our hospital, 40 patients in ASA I-II physical status randomized into two groups as propofol (Group P) and coinduction (Group C) groups. Anaesthesia was induced with fen- tanyl followed by propofol which was given till the loss of eyelash reflex and atracurium. In Group C 0.03 mg/kg midazolam was given before propofol different than Group P. Anaesthesia was maintained with propofol infusion and %33 N20 in 02. Haemodynamic parameters were recorded before induction and at 3., 5., 10. and 15. after induction and 15 mill intervals per and postoperatively. Propofol dose at induction, propofol injection pain, recovery, side effects were also recorded. Results were analysed with analyses of variance and ki kare tests, p<().()5 was considered as significant.
Results: Propofol dose at induction and incidence of propofol injection pain were lower in Group C. Recovery and side effects were similar between groups. Although the haemodynamic parameters were lower in Group P than Group C at induction, these parameters were similar between the groups per and postoperatively.
Conclusion: Combination of propofolmidazolam for coinduction reduced dose of propofol for induction, prolonged recovery shortly and decreased the incidence of side effects compared to propofol administration for anaesthesia induction.

Keywords: Coinduction, propofol, midazolam.

Propofol-midazolam kombinasyonu ile sağlanan koindüksiyonun propofol indüksiyonu ile karşdaştırdması

G. Ulufer Sivrikaya1, Hale Dobrucali1, Ayşe Hancı1, Nevşin B. Arda2
1Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, İstanbul
2Kızılay Bayrampaşa Hastanesi, Anestezi Bölümü

Amaç: Anestezi indiiksiyonunda birden fazla ilacın birlikte kullanımı “koindüksiyon” olarak tanımlanmıştır. Çalışmamızda. propofolün anestezi indüksiyonunda tek başına kullanımı ile midazolamla kombine olarak koindüksiyonda kullanımını karşılaştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Hastane Etik Kurulunun izniyle, ASA l-ll grubundan 40 olgu randomize olarak propofol (Grup P) ve koindüksiyon (Grup K) gruplarına ayrıldı. Indüksiyon fenta- nili takiben kirpik refleksi kaybolana kadar verilen propofol ve atraküryumla gerçekleştirildi. Grup K’da Grup P‘den farktı olarak propofol öncesi 0.03 mg / kg midazolam verildi. İdame propofol infüzyonu, 02 içinde %33 N20 ile sağlandı. Hemodinamik parametreler indüksiyoıı öncesi ve sonrasında 3., 5., 10. ve 15. dklarda, peroperatuar ve postoperatuar 15 dk aralıklarla takip edildi. Indüksiyon propofol dozu, propofol e bağlı ağrı, derlenme, yan etkiler kaydedildi. Bulgular varyans analizi ve kikare testleriyle değerlendirilerek, p<0.05 anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Indüksiyon propofol dozu ile propofol e bağlı ağrı insidansı Grup K‘da anlamlı olarak düşüktü (p<0.05). Grup P‘de Grup K’ye göre derlenme daha uzun ve yan etki sıklığı daha yüksek bulundu (p<0.05). Hemodinamik parametreler Grup P‘de Grup K’ya göre indüksiyonda anlamlı düşiik (p<0.05) olmakla birlikte, gruplar arsında peroperatuar ve postoperatuar anlamlı fark saptanmadı.
Sonuç: Propofol ile midazolamm koindüksiyon için kombine kullanımı indüksiyonda propofolün tek başına kullanımı ile karşılaştırıldığında: propofolün indüksiyon dozunu azaltmış, derlenmeyi bir miktar uzatmış, yan etkilerin sıklığında azalma sağlamıştır.

Anahtar Kelimeler: Koindüksiyon, propofol, midazolam

G. Ulufer Sivrikaya, Hale Dobrucali, Ayşe Hancı, Nevşin B. Arda. Comparison of coinduction with propofol-midazolam combination to induction with propofol. Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2005; 39(3): 44-48

Corresponding Author: G. Ulufer Sivrikaya, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale