ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital
Evaluation of PEM (Patient Evaluation Measurement) in carpal tunnel syndrome [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2009; 43(2): 72-76

Evaluation of PEM (Patient Evaluation Measurement) in carpal tunnel syndrome

Ayhan Kılıç, Murat Gül, Sami Sökücü, Harun Mutlu, Yavuz Kabukçuoğlu
Taksim Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

Patient rated scales for the evaluation of treatment are generally subjective as they consist of functional and psychological individualities. Despite those scales are subjective by nature, they are effective in assessing the patient satisfaction and functionality of treated hand.
Aim: Our aim was to assess the patient satisfaction in a series of carpal tunnel syndrome, by using PEM (Patient Evaluation Measurement) and Boston Questionnaire, then to evaluate the correlation between two scales.
Patients and Methods: 32 wrists (8 subjects double sided) of 24 patients (mean age 50.4) whereas 3 are male and 21 are female, who applied to our clinics in 2006 and 2007 were included into our study. Twelve wrists were right hand side and twenty were left hand side. 5 patients were suffering type II diabetes mellitus and 3 were having smoking history. The average “symptom to surgery” time was 26 months. Boston questionnaire and PEM scale were applied preoperatively and postoperatively (6 months) to the subjects who went under “mini-open” carpal tunnel release. Data from both scales were analysed by using SPSS (version 11.5) statistics software.
Results: Results from both scales demonstrate effective recovery after surgical treatment. PEM was found to be correlated with Boston Functional Rating Sub-scale and Complaint-based Rating Sub-scale, moderately and poorly, respectively.
Discussion and Conclusion: In reference to Boston questionnaire as a scale in use for a long time, PEM was considered to be a low cost, easy-to-use scale that rates the patient satisfaction in carpal tunnel syndrome.

Keywords: Carpal tunnel syndrome, PEM, Boston questionnaire, Patient rated scales

PEM (Hasta Memnuniyet Ölçeği) anketi ile karpal tünel tedavisinin değerlendirilmesi

Ayhan Kılıç, Murat Gül, Sami Sökücü, Harun Mutlu, Yavuz Kabukçuoğlu
Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

Tedavi değerlendirmesine yönelik hasta anketleri, kişinin bedensel ve psikolojik açıdan bireysellik içerdiğinden öznel bir karaktere sahiptir. Bu anketler öznel yapısına rağmen hasta memnuniyetini ve tedavi edilen elin işlevselliğini ölçmede oldukça etkindir.
Amaç: Bir seri karpal tünel sendromu olgusunda PEM (hasta memnuniyet ölçeği) ve Boston anketi kullanarak hasta memnuniyetini ölçmek ve kullanılan iki ölçek arasındaki korelasyonu ortaya koymaktı.
Hastalar ve Yöntem: Kliniğimizde 2006-2007 tarihleri arasında karpal tünel sendromu tanısı ile cerrahi tedavi uygulanan 3’ü erkek, 21’i kadın toplam 24 hastanın (ortalama yaş 50. 4) 32 el bileği (8 olguda çift taraflı tutulum)bu çalışmaya alındı. On üç (%40,6) el bileğinde sol, on dokuz (%59,4) el bileğinde ise sağ taraf tutulumu vardı. 5 (%20,8) hastada Diabetus Mellitus Tip II, 3 (%12,5) hastada ise kronik sigara tüketimi öyküsü vardı. Yakınmaların ortaya çıkması ile cerrahi girişim arasında geçen süre 26 aydı. “Mini-open” karpal tünel gevşetmesi uygulanan hastalara ameliyat öncesi ve sonrası (6.ay) Boston (Levine) anketi ve PEM (Hasta Memnuniyet Ölçeği) anketi uygulandı. Her iki anketin verileri, SPSS 11. 5 programında istatistiksel olarak incelendi.
Bulgular: Her iki anketin sonuçlarına göre cerrahi tedavi ile etkin bir iyileşme sağlandığı saptandı. Boston işlevsel değerlendirme alt-ölçeği ile PEM sonuçları arasında orta düzeyde, Boston hasta yakınmalarına dayalı değerlendirme alt-ölçeği ile PEM arasında ise düşük seviyede korelasyon bulundu.
Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada, uzun yıllardan bu yana kullanımda olan Boston anketine kıyasla PEM anketinin; düşük maliyetli, kolay uygulanabilen ve hasta memnuniyetini değerlendirebilen bir yöntem olduğu saptandı.

Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, PEM, Boston anketi, hasta değerlendirme anketi

Ayhan Kılıç, Murat Gül, Sami Sökücü, Harun Mutlu, Yavuz Kabukçuoğlu. Evaluation of PEM (Patient Evaluation Measurement) in carpal tunnel syndrome. Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2009; 43(2): 72-76

Corresponding Author: Sami Sökücü, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale