ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital
Experience of research hospital in determination of brain death [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2013; 47(2): 59-62 | DOI: 10.5350/SEMB2013470203

Experience of research hospital in determination of brain death

Muharrem Battal1, Aynur Horoz2, Oğuzhan Karatepe1, Bülent Çitgez3
1Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Servisi, İstanbul-Türkiye
2Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Organ Nakil Koordinatörü, İstanbul-Türkiye
3Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Servisi, İstanbul-Türkiye

Objective: Istanbul Okmeydanı Research and Training Hospital is one of the most common health care centers in where declaration of brain death is documented. In this paper, we would like to share our experience about brain death determination, problems, and the role of trauma in this issue.
Method: Between September 2007 and January 2012, 62 brain death and 18 multiorgan donors were detected in Okmeydanı Research and Training Hospital. All patients record were retrospectively reviewed. The patient’s age, gender, hospitalization time, the cause of death, brain death detection method and the blood groups were recorded.
Results: Totally 62 brain deaths and 18 organ donors were detected. There were 45 males and 17 womens with a mean age of 41 (range: 2-84) years old. The mean time for determination of brain death was 106,2 hours (range: 16- 600 hours). Apnea test was performed in all patients. Trauma cases were found at 36 (%58) patients and non-trauma cases were 26 (%42). Traumatic subarachnoid hemorrhage was the most frequently identified pathogenesis. Other problems were spontaneous
subarachnoid hemorrhage and intracerebral hemorrhage.
Discussion: The approach of health care personnel approach is one of the most important factors for brain death determind This is the responsibility of the health care team. In particular, brain death should be kept in in patients with head injury. The medical team should act in professional way and give attention to increase the number of organ donations.

Keywords: Brain death, cadaver, apnea test, transplantation

Beyin ölümü tespitinde araştırma hastanesi deneyimi

Muharrem Battal1, Aynur Horoz2, Oğuzhan Karatepe1, Bülent Çitgez3
1Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Servisi, İstanbul-Türkiye
2Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Organ Nakil Koordinatörü, İstanbul-Türkiye
3Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Servisi, İstanbul-Türkiye

Amaç: İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi en çok beyin ölümü tespit edilen merkezlerden biridir. Bu yazıda beyin ölümü tespiti, karşılaşılan sorunlar, travmanın bu konudaki yeri ve ekibimizin bu konudaki tecrübesi paylaşılmaktadır.
Yöntem: Eylül 2007- Ocak 2012 tarihleri arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tespit edilen 62 beyin ölümü ve organları nakil merkezlerine dağıtılan 18 kadavranın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaş, cins, hastanede yattığı süre, ölüm sebebi, beyin ölümü tespit yöntemi, kan grupları kaydedildi.
Sonuç: Beyin ölümü tanısı 62 hastaya kondu ve 18 aile, (bağışlama oranı %29) yakınlarının organlarını bağışladı. Beyin ölümü tanısı alan hastaların 45 erkek ve 17 kadındı. Beyin ölümü tespit edilen en küçük yaş 2, en yüksek 84, ortalama 41 bulundu. Beyin ölümü tespit süresi en erken 16 saat, en uzun süre 600 saat, ortalama 106,2 saatti. Hastaların hepsine apne testi uygulandı. Beyin ölümü olan 36 (%58) hasta travma ve 26 (%42) hasta travma dışı nedenler ile takip edilmekteydi. Travmatik subaraknoid kanama en sık tespit edilen problemdi. Travma dışı sebepler spontan subaraknoid kanama ve intraserebral kanamaydı.
Tartışma: Beyin ölümü tanısının konulmasında en önemli etken sağlık personelinin konuya yaklaşımıdır. Beyin ölümü tespiti sağlık ekibinin sorumluluğudur. Özellikle kafa travmalı olgularda beyin ölümü gelişebileceği akılda tutulmalıdır. Sağlık ekibi profesyonelce yaklaşmalı, beyin ölümü ve organ bağışı sayısının artması için çaba sarf etmelidir.

Anahtar Kelimeler: Beyin ölümü, kadavra, apne testi, transplantasyon

Muharrem Battal, Aynur Horoz, Oğuzhan Karatepe, Bülent Çitgez. Experience of research hospital in determination of brain death. Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2013; 47(2): 59-62

Corresponding Author: Muharrem Battal
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale