ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital
Evolution of intima media thickness and breast arterial calcifications as cardiovascular risk factor, effect of pregnancy and breast feeding [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2016; 50(1): 39-44 | DOI: 10.5350/SEMB.20160107014832

Evolution of intima media thickness and breast arterial calcifications as cardiovascular risk factor, effect of pregnancy and breast feeding

Gülşen Demircan1, Deniz Özel2, Betül Duran Özel3, Fuat Özkan2, Ahmet Mesrur Halefoğlu3, Alper Özel3, Fatma Rana Özbey2
1Bayrampaşa Devlet Hastanesi, Radyoloji Kliniği, İstanbul - Türkiye
2Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Kliniği, İstanbul - Türkiye
3Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Kliniği, İstanbul - Türkiye

Objective: The aim of retrospective study was to evaluate intima media thickness (IMT) of common carotid artery and breast arterial calcifications (BAC) as indicator of cardiovascular risk factors. We also aimed to evaluate contribution of pregnancy count and total time spent on breast feeding to BAC and IMT.
Material and Method: This study included 40 patients with BCI and 40 patients without BCI, referred to Taksim Research and Education Hospital Radiology Clinic. All individuals cardiovascular risk factors were noted and common carotid artery IMT was measured with color doppler imaging. Number of pregnancies and time spent on breast feeding were also noted.
Results: There was statistically significant relation between age and IMT, BCI both. Patients with increased IMT had higher cardiovascular risk factors compared to normal cases (1.82 against 1.33). There was not different cardiovascular risk factor value between BAC positive and negative patients (Same as 1.675). We could not find any effect of number of pregnancies and time spent on breast feeding to IMT and BAC.
Conclusion: IMK was a better indicator of cardiovascular disease compared to BAC. We could not find any any effect of number of pregnancies and time spent on breast feeding to IMT and BAC.

Keywords: Intima media thickness, cardiovascular risk, breast arter calcifications.

İntima-media kalınlığı ve meme arter kalsifikasyonlarının kardiyovasküler risk faktörü olarak değerlendirilmesi, gebelik ve emzirmenin rolü

Gülşen Demircan1, Deniz Özel2, Betül Duran Özel3, Fuat Özkan2, Ahmet Mesrur Halefoğlu3, Alper Özel3, Fatma Rana Özbey2
1Bayrampaşa Devlet Hastanesi, Radyoloji Kliniği, İstanbul - Türkiye
2Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Kliniği, İstanbul - Türkiye
3Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Kliniği, İstanbul - Türkiye

Amaç: Retrospektif çalışmamızda ana karotid arterde intima media kalınlığı ölçümünün ve meme arter kalsifikasyonlarının, kardiyovasküler risk belirteci olarak değerlendirilmesini, gebelik sayısı ve emzirme süresinin katkısını ölçmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği’ne başvuran ve mammografide meme arter kalsifikasyonu bulunan 40, meme arter kalsifikasyonu (MAK) bulunmayan aynı sayıda olgular katıldı. Tüm olguların kardiyovasküler risk faktörleri not edildi. Karotis arter intima media kalınlıkları (İMK) ölçüldü. Gebelik ve emzirme süreleri kaydedildi.
Bulgular: Yaş ile MAK ve İMK arasında anlamlı ilişki saptandı. İMK artışı olan olgularda kardiyovasküler risk faktörleri daha yüksek bulundu (1.82 ye karşın 1.33). MAK bulunan olgularda bulunmayanlar ile karşılaştırıldığında artmış kardiyovasküler risk faktörü bulunmadı (Her iki grupta 1.675 olarak hesaplandı). Gebelik ve emzirme süresinin İMK ve MAK ilişkisi saptanmadı.
Sonuç: Kardiyovasküler risk belirteci olarak İMK artışı MAK a kıyasla daha güvenilir bir parametredir. Gebelik sayısı ve emzirme süresi İMK ve MAK üzerine etkisi bulunmamaktadır.

Anahtar Kelimeler: İntima media kalınlığı, kardiyovasküler risk, meme arter kalsifikasyonları.

Gülşen Demircan, Deniz Özel, Betül Duran Özel, Fuat Özkan, Ahmet Mesrur Halefoğlu, Alper Özel, Fatma Rana Özbey. Evolution of intima media thickness and breast arterial calcifications as cardiovascular risk factor, effect of pregnancy and breast feeding. Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2016; 50(1): 39-44

Corresponding Author: Gülşen Demircan, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale