ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital
Cognitive dysfunction in thalamic infarctions: Its relation with infarct localization [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2005; 39(3): 32-38

Cognitive dysfunction in thalamic infarctions: Its relation with infarct localization

Gülay Kenangil, Dilek Necioğlu, Işıl Satılmış, Münevver Çelik, Hulki Forta
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İstanbul

Objective: In our study we aimed to investigate the cognitive dysfunction in thalamic infarctions and its relation with the localization of the infarction and its effect to activities of the daily living.
Study Design: 2 / patients with the diagnosis of thalamic infarction were grouped as paramediafi artery infarction, polar artery. infarction and inferolateral artery infarction using brain cranial tomography or magnetic resonance imaging. All patients had cognitive evaluation with minimental state examination, digit span, word generation procedure (semantic), drilled word span procedure, drawing a clock and copying a cube.
Results: Cognitive dysfunction was more common in patients with paramedian and‘polar artery infarctions. In inferolateral artery infarctions cognitive dysfunction was seldom and none of the patients with cognitive dysfunction were educated in this group. Cognitive dysfunction was also prominent in patients with bilateral thalamic infarctions.
Conclusions: Cognitive dysfunction in thalamic infarctions were more common in paramedian and polar artery infarctions where as it is less common in inferolateral infarctions. Education can affect cognitive status. We decided that bilateral thalamic infarctions may. be a risk factor for cognitive dysfunction free of the localization of the lesion.

Keywords: thalamic infarction, cognitive dysfunction

Talamik enfarktlardaki kognitif bozuklukların enfarkt lokalizasyonu ile ilişkisi

Gülay Kenangil, Dilek Necioğlu, Işıl Satılmış, Münevver Çelik, Hulki Forta
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği, İstanbul

Amaç: Bu çalışmada tolamik enfarktlı hastalarda saptanan kognitif bozuldukların enfarkt lokalizasyonu ile ilişkisini ve bu bozuklukların hastaların günlük yaşamına etkisini araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Bu amaçla talamik enfarkt tanısı akın 21 hasta beyin bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme ile paramedian arter enfarktı, polar arter enfarktı ve inferolateral arter enfarktı olarak 3 gruba ayrıldı. Hastalara kısa mental durum muayenesi. sayı menzili testi, kelime listesi türetme testi (semantik), kelime menzili ezberleme prosedürü, küp kopyalama ve saat çizme testi uygulanarak kogııitif değerlendirme yapıldı.
Bulgular: Kognitif bozukluk paramedian ve polar arter enfarktlarmda daha sıktı.inferolateral arter enfarktlarinda kognitif bozukluk nadirdi ve bu grupta kognitif bozukluk saptanan hastaların hiçbirinin okıuna yazması yoktu. Kognitif bozukluk aynı zamanda bilateral talamik enfarkth olgularda da belirgindi.
Sonuçlar: Tolamik enfarktlarda kognitif bozulma en fazla paramedian ve polar arter enfarktlarında iken en az inferolateral enfarktlarda teshil ediimiştir.Diişiik eğitim düzeyi kognitif durumu etkilemektedir. Ayrıca bilateral talamik enfarktlar enfarkt lokalizdsyonundan bağımsız olarak kognitif bozulma için bir risk oluşturabilir.

Anahtar Kelimeler: Talamik enfarkt, kognitif bozukluk

Gülay Kenangil, Dilek Necioğlu, Işıl Satılmış, Münevver Çelik, Hulki Forta. Cognitive dysfunction in thalamic infarctions: Its relation with infarct localization. Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2005; 39(3): 32-38

Corresponding Author: Gülay Kenangil
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale