ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital - Med Bull Sisli Etfal Hosp: 35 (4)
Volume: 35  Issue: 4 - 2001
ORIGINAL RESEARCH
1.Current Approach in the Treatment of Vesicoureteral Reflux
Kaya Horasanlı, Cengiz Miroğlu
Pages 7 - 11
Abstract

2.The Effects of Midazolam Morphine Mepheridine and Fentanyl on Sedation and Arterial blood gases
Sibel Oba, Surhan Çınar, Inci Paksoy, Gülay Aşık, Özgür Özbağrıaçık
Pages 15 - 18
Amaç: Bu çalışmada,midazolam,morfin,meperidin ve fentanil ile yapılan premedikasyoıı, sedasyon düzeyi ile arterkaıı gazı ve periferik oksijen saturasyonunda neden oldukları değişiklikler açısından incelendi.
Materyal-metod: Genel anestezi uygulanacak ASA I-II grubuna dahil 60 hasta çalışmaya alındı. Rastgele 15‘er kişilik gmba ayrılan hastalardan Gmp Te 0.1 mg/kg Midazolam, Gmp lîye 0.1 mg/kg morfin, Gnıp lîTe 1 mg/kg meperidin ve GntpIVe 1 mcg/kg fentanil İM olarak uygulandı. Premedikasyoıı yapılmadan önce ve premedikasyondan 45 dksonra kan gazı değerleri, periferik 0: satürasyonu ve sedasyon değerleri kaydedildi. İstatikselanalizde student-t testi kullanıldı.
Bulgular: Sedasyon değerleri incelendiğinde Gmp rde ileri derecede anlamlı, Gmp IITte ise anlamlı artış görüldü. Gmp ide ileri derecede anlamlı, Gmp IITte ise anlamlı artış görüldü.Gmp T de PaCO/de anlamlı artış saptandı(p <0.05)
Sonuç: Meperidin ve özellikle midazolam sedasy’oıı yönünden en etkin premedikasyoıı ajanları olarak bulundu. Ancak, midazolamın kan gazında oluşturabileceği değişiklikler nedeniyle temkinli kullanılması gerektiği düşünüldü.
Objective: In this study, the effects of administration of midazolam, morphine, mepheridine and fentanyl premedication on patients sedation levels, arterial blood gases and peripheral oxygene saturation were compared.
Study Design: Sixty patients from ASA I,II grade were "ed. Patients were randomly divided in to four groups. 0.1 mg/kg midazolam, 0.1 mg/kg morphine, 1 mg/kg mepheridine and 1 pgr/kg fentanyl were administered., IM to the groups I, II, III and IV consecutively. Before and 45 minutes after premedication, levels of sedation, arterial blood gases and peripheral oxygene saturation values were recorded. Results were evaluated statistically with Student-t test.
Results: In Group I, an increase in sedation score was observed (P<0.001). Sedation score of Group III was statistically significant (p<0.05).The increase in Pa CO, in Group I was statistically significant (p <0.0 5)
Conclusions: In our study, mepheridine and particularly midazalom provided sufficient sedaton during premedication. But midazolam, should be used care fully because.

3.Antibiotic Susceptibility of Non-Fermantative Gram Negative Bacteria Isolated from Intensive Care Units
Alper Gündüz, Birsen Çetin, Nuran Özcan, Hatice Hasman, Engin Seber
Pages 19 - 22
Amaç: Hastanemizin farklı Yoğun Bakım Ünitelerinden izole edilen non-fermantatif gram negatif bakterilerin antibiyotik duyarlılık patentlerinin ortaya konulması amaçlandı.
Materyal-metod: Bu çalışmada Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘rıin farklı yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalardan gönderilen klinik örneklerden izole edilen Acıııetobacter ve Pseudomonas türleri standart mikrobiyolojik yöntemlerle tanımlandı. Antibiyotiklerin şuşlara invitro etkinliği National Committee for Clinical Labaratory Standards (NCLLS) kriterlerine uygun olarak disk difüızyon yöntemi ile araştırıldı ve orta derecede duy arlılar dirençli olarak kabul edildi.
Bulgular: Çalışmamızda değişik klinik örneklerden izole edilen 45‘i Acinetobacter spp, 32‘si Pseudomonas spp olmak üzere toplam 77 bakteri araştırıldı. Acinetobacter ve Pseudomonas şuşları için en etkili antibiyotiklerin karbapeııem grubu olduğu, antipseudomonal antibiyotiklerin etkinliğinin ise belirgin olarak azaldığı görüldü.
Sonuç: Yoğun Bakım Üniteleri antibiyotiklerin en sık kullanıldığı hastane birimleridir ve bu ünitelerde ortaya çıkarı dirençli etkenlerin neden olduğu enfeksiyonların prognozu daha kötüdür. Ampirik tedaviye yön verebilmesi ve hastane enfeksiyonlarına karşı gerekli önlemlerin alınabilmesi için her hastanenin kendi verilerini elde etmesi gerekmektedir.
Objective: We aimed to evaluate the antibiotic susceptibility pattern of non-fermantative gram negative bacteria isolated from different Intensive Care Units.
Study Design: In this study, Acinetobacter and Pseudomonas species isolated from samples sent by different Intensive Care Units of Şişli Etfal Training and Research Hospital were identified with conventional microbiological methods. The activity of the antibiotics to the species in vitro was perfoimed by using disc diffusion method according to NCCLS criteria and these intermediately susceptible were accepted as resistant.
Results: In our study totally 77 bacteria Acinetobacter spp and 32 Pseudomonas spp respectively isolated from different samples were evaluated. Carbapenems were the most active antibiotics for both Acinetobacter and Pseudomonas species whereas the activity of other antipseudomonal antibiotics was definitely diminished.
Conclusions: Intensive Care Units are hospital units where antibiotics are frequently used and the prognosis of infections caused by resistant organisms is worse. For optimal "empirical treatment and in order to prevent nosocomial infections any hospital should assume its own data for antibiotic susceptibility

4.Comparison of the effectiveness in Patient Control Analgesia with fentanyl or tramadol
Surhan Özer Çınar, Sibel Oba, Inci Paksoy, Birsen Ekşioğlu, Özgür Özbağrıaçık, Leyla Türkoğlu
Pages 23 - 27
Amaç: Bu çalışmada, alt abdomiııal cenalıi sonrasıpostoperatif ağrı sağaltımında tramadol ile fentanil‘in intravenöz hasta kontrollü aneljezide (HKA) etkinliklerinin ve komplikasyonlarının karşılaştırılması amaçlandı.
Materyal-metod: 20-60 yaşları arasında alt abdomiııal elektif cerrahi geçirecek 40 hasta (ASA I-II) iki eşit gnıba ayrılarak tek kör, prospektif olarak gerçekleştirildi. Tüm hastalara standart genel anestezi uygulandı. HKA cihazı ile I. Gruba (Gnıp F) (ıı=20) IVfentanil (100pgr yükleme dozu, 5 pgr bolus ve 10 dk. kilitli kalına süresi ), II. Gruba (Grup T), (ıı—20) IV tramadol (100 nıgyükleme dozu, 20 nıg bolus ve 15 dk kilitli kalma süresi) uygulandı. Ağrı şiddeti visuel ağn skalası (VAS) (en iyi.O, en kötü: 10 olacak şekilde), sedasyon düzeyi ve komplikasyonlar postoperatif 6,12,24. saatlerde kaydedildi.
Bulgular: Her iki grupta VAS değerleri başlangıç değerlerine göre anlamlı düşük idi (p<0.05). Postoperatif 6. saatte VAS değeri tramadol gmbunda fentanil grubundan istatiksel olarak anlamlı düşük bulundu (p<0.05). Her iki grupta belirgin sedasyon gözlenmedi. Fentanil gmbunda idrar retansiyonıı tramadol grubuna göre daha fazla gözlendi (p<0.05). Toplam ilaç kullanımı Grup Fde: 270.1 ± 10.9, Grup T de 310.7± 18.9 olarak belirlendi.
Sonuç: Postoperatif ağn tedavisi için ITKA‘da tramadol ve fentanil güvenli ve benzer etkinlikte olduğu, tramadolün opioidlere iyi bir alternatif olabileceği kanısına varıldı.
Objective: In this study, our aim was to evaluate effectiveness and side effects of tramadol and fentanyl with patient control analgesia after lower abdominal surgery.
Study Design: Forty patient (ASA I-II) aged between 20-60 years who underwent elective lower abdominal surgery were enrolled. A standart general anesthesia was used. Fentanyl and tramadol were administered in group F ve T respectively with intravenous PCA (loading dose was 100p.gr and 100 mg, bolus dose was 5p.gr and 20 mg, lockout time was 10 and 15 minutes, respectively). Visuel analog score (VAS), sedation scores and siae effects were recorded at postoperative 6,12,24 hours. Total consumption of the both dmgs was also recorded.
Results: VAS Decreased continyously in 24 hours. VAS was significantly lower in the group T than group F at postoperative 6 th hour (p <0.05). Sedation scores were similar in both groups Urinary retention was obseived higher in group F (p<0.05). Total fentanyl and tramadol consumptions were 270.1 ±10.9 and 310.7 ± 18.9 respectively.
Conclusion: Fentanyl and tramadol are effective and safe analgesics for use in PCA. We concluded that the lower rate of respiratuar depression for tramadol makes it the ding of alternative to agonist opioids.

5.The Evaluation Of Endothelial Dysfunction in Patients With Hypertensive Retinopathy
Sertaç Öztürk, Tamer Şakacı, Bülent Öztürk, Tolga Konduk, Gülçağrı Erol, Ebru Em, Fatih Borlu, Yüksel Altuntaş
Pages 28 - 32
Amaç: von Willebrand Faktör (vWf) ateroslderozuı indir ek belirtecidir. Birçok klinik ve deneysel çalışına göstermiştir ki yüksek vWf düzeyleri eııdotel hasarını veya endotelyal disfonksiyonu yansıtır. Hipertansiyonlularda vWf düzeyleri yüksek bulunmuştur. Biz bu çalışmamızda retinopatisi olan ve olmayan hipertansif hastalan sağlıklı kontrollerle vWf düzeyleri açısından karşılaştumayı amaçladık
Materyal-metod: Çalışmaya katılaıılar 3 gnıba aynldı. Grup I retinopatisi olan hipertansif hastalar, Gnıp II retinopatisi olmayan hipertansif hastalar ve Grup III sağlıklı kontrol grubu. Her 3 grubun ortalama yaşlan benzerdi. Sonuçlar Dunııet çoklu karşılaştırma testi ve Tukey-Kranıer çoklu karşılaştırma testleri ile karşılaştırıldı.
Bulgular: vWf düzeyleri grup rde 2.41 ± 1.49 U/ml, grup Hde 1.34 ± 0.41 U/ml, ve grup IH te 1.18 ± 0.25 U/ml idi. Çalışma gruplan kendi aralanııda ve kontrol gnıbu ile karşılaştınldığında istatistiksel fark gnıp I ve II ve grup I ve III arasında anlamlı iken (p<0.05), grup II ve III arasında anlamlı fark kaydedilmedi.
Sonuç: Sonuç olarak vWf hipertansif retinopatili hastalarda değerli bir belirleyici olabilir.
Objective: von Willebrand factor (vWf) is a useful indirect indicator of atherosclerosis. Numerous clinical and experimental reports suggest that high vWf levels reflect damage to the endothelium or endothelial dysfunction. Levels of vWf are increased in patients with hypertension. In our Study we evaluated vWf levels in hypertensive patients with and without retinopathy comparing with control group.
Study Design: The Subjects were divided into three groups. Group I was composed of hypertensive patients with retinopathy, ingroup IIwere hypertensive patients without retinopathy and group III was formed as the control group. Mean ages of the groups were similar. The results were assessed by Dunnet multiple comparison test and Tukey-Kramer multiple comparison test.
Results: Mean vWf level in group I was 2.41 ±1.49 U/ml, in group II 1.34 ± 0.41 U/ml and in group III 1.18 ± 0.25 U/ml. When groups were compared with control group and with each other, the difference was significant between group I and III (p>0.05).
Conclusion: As a result, vWfmay be a valuable indicator of retinopathy in hypertensive patients.

6.The platelet profiles in idiopathic thrombocytopenic purpura and indication for splenectomy
Hülya Tanes Açıkel, Mustafa Yıldız, Ebru Em, Fatih Borlu, Zehra Çağıl
Pages 33 - 34
Amaç: Çalışmamızda, İdiopatik trombositopenik purpuralı (ITP) olgularda trombosit profillerinin ve ledaviye dirençli olgularda splenektomi endikasyonlannın belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal-metod: Sekonder trombositopenili olgular dışında kalan, yaşlanl8-48 arasında değişen, Tsi bayan, 2‘si erkek 9 olgu değerlendirmeye alındı. Olgulann kanlannda trombositlerin mm3 ‘deki kantitatif titıasyonıı, periferikyaymalanndaki trombosit sayısı ve moıfolojisi, kemik iliklerindeki megakaryosit sayısı ve morfolojisi, antirombositler antikor titrasyonıı yapıldı. Bu olgulann kortikoterapiye cevabı araştırıldı. Cevapsız olgularda ise elektif splenektomi sonuçlan değerlendirildi.
Bulgular: 9 olgunun Tünde trombosit sayısı 4.000- 5.0, 4‘ ünde 10.000, 2‘ sinde 35.000 - 40.000mm* bulundu. Kemik iliğinde bir olguda %3,3 olguda % 5, kalan 5 olguda ise 4 adet nıegakaıyosit saptandı. Olgulann 2‘ sinde antitrombosit antikor titresi yüksekti. Olgulann klinik seyirlerinde bayan hastalanıl Sinde vagiııal kanama, diğer olgularda peleşi, ekimoz, bir hastada ise epistaksis gelişti.
Sonuç: Düşük Trombosit profili gösteren bu ITP ‘li olgulara kortikoteıapi uygulandı. Olgulann Tünde trombositopeni ve klinik bulgular tedavi ile düzelmedi. Elektif splenektomi uygulanan bu olgularda klinik ve labaratuar düzelme gözlendi.
Objective: In our study, our goal was to define platelet profiles in ITP and endication of splenectomy in resistant cases.
Study Design: We observed 9 cases, who hadn‘t seconder thrombocytopenia, were between 18 - 48 ages. 7 of them were female and 2 of them were male. We evaluated, their platelet counts in mm? of blood, platelet counts and morphology in peripheral blood, megakaryocyte counts and morphology in bone marrow,quantitative measurements of antiplatelet antibody. We researched the answer to corticotheraphy of these patients and evaluated the results of elective splenectomy in resistant cases.
Results: In 3 of 9 cases, platelet counts were 4.000- 4 of them were10.000, 2 of them were 35.000- 40.000 mm’ there were %3 megakaryocytes in 1 case, %5 in 3 cases and %4 in the rest 5 cases. Antiplatelet antibody was high in 2 cases. In clinical progress we obseived, vaginal bleeding in 5 of women; Petechiaes, ecchymoses in the rest of patients and epistaxis in 1 of them.
Conclusion: We used corticotherapy in patients who had low platelet profile in ITP but there wasn‘t any improve in 3 of them. After elective splenectomy, they recovered in clinical and laboratory.

7.Evaluation of Young Patients With Myocardial infarction
Ebru Em, Fatih Borlu, A. Özgür Öztürk, Gülçağrı Erol, Hülya Tanes, Güliz Dirimen
Pages 35 - 38
Amaç: Çalışmamızda genç myokard infarktüsü olgulannın farklı klinik ve labaratuar özellikler gösterdiğini ve tedavilerinin de bu farklılıklar nedeniyle önem taşıdığını belirtmeyi amaçladık.
Materyal-metod: Hastanemiz Koroner Yoğun Bakım Ürıitesi‘nde Ocak 1999- Ocak 2000 tarihleri arasında takip ettiğimiz, klinik ve labaratuvar sonuçlarımla göre MI tanısı almış 466 olgunun 46‘sı genç MI olarak çalışmaya katıldı. Olgulann yaşları, cinsiyetleri, meslekleri,risk faktörleri, mevsimsel dağılımları, infarktın lokalizasyotıu, tedavi yaklaşımları değerlendirildi.
Bulgular: Çalışma gnıbumuzda erkek cinsiyet, stresli bir meslekte çalışıyor olmak, koroner arter hastalığı açısından risk faktörlerinden sigara içimi, hipertansiyon, aile ananınezinin diğer risk faktörlerine oranla daha yüksek bulunuşu, daha önce genç MTlar üzerinde yapılmış büyük ölçekli çalışmalarla (GISSI-2, GISSI-3) uyumluydu (3), (4). Farklı olarak elde edilen sonuçlar ise mevsimsel dağılımında ilkbahar aylarındaki yoğunluk, iııferior lokalizasyonun yüksek olması ve tedavide trombolitik ajan kullanımının olması gerekenden düşük bulunuşu idi.
Sonuç: Trombolitik tedavi günümüzde MI tedavisinin temel ve vazgeçilmez unsumdur ve genç MTlarda mortalité ve morbidité üzerine olumlu etkisi daha belirgindir (5). Ülkemizde hala olması gerekenden az kullanılan bu tedavi şeklini yaygınlaştırmak için başta eğitim olmak üzere çeşitli konularda düzenlemelere gidilmesi gerektiği düşünülmektedir
Objective: In our study, we aimed to emphasize that the young myocardial infarction (MI) cases had different clinical and laboratory features and their therapies were important due to these differences.
Material and Methods: 46 of 466 cases, which were followed by our Coronary intensive Care Unit in between January 1999-2000 and were diagnosed as MI considering the clinical and the laboratory results, were included the study as young MI cases. The ages,genders,jobs,risk factors,seasonal distributions, localization of the infarction, the therapy modality were evaluated. Results: in our study group the presence of, being male, being working in a stressful job, smoking as one of the risk factors for the coronary heart disease, hypertension and the family history at the higher rate than the other risk factors were correlated with the prior laige studies (GISSI-2,GISSI-3) which were carried out with theyoung MI cases. The different results were the intensity in spring at the seasonal distribution, the higher incidence of the inferior localization and the less usage of thrombolytic agents on therapy rather than the expected one.
Conclusions: Recently, the thrombolytic therapy is the essential and the basic element of the therapy of MI and its positive effect, on the mortality and the morbidity at young MI cases, is more prominent. It has been thought the managements on many fields aimly the education should have been carried out to make spread this therapy which has been used less than the expected one in our country.

8.Changes Of Postoperatif Free And Total PSA Of Patients Who underwent Open Prostatectomy due to BPH Prediction
Serhan Sofuoğlu, Süleyman Özüpekçe, Olcay Çiçekler, Ekrem Yadigaroğlu, Eyüp Gümüş, Cengiz Miroğlu
Pages 39 - 42
Amaç: Açık prostatektomi sonrası free ve total PSA değişikliklerinin belirlenmesi ve daha sonraki izlemler için bazal bir PSA değerinin saptanması.
Materyal-metod: Son 3 yıl içinde tratısvesikal prostatektomi yapılan, patoloji sonucu BPH gelen ve aşağıdaki kriterlere uyan 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Akut retansiyonla gelen hastalarda PSA sistostomiyi takiben 3 hafta sonra bakıldı. Son 6 hafta içinde akut bakteriyel prostatit tanısıyla tedavi edilen hastalar, BPH ön tanısıyla firıasterid tedavisi alanlar, son 6 haftada TRUS kılavuzluğunda prostat biyopsisi uygulananlar çalışma dışı tutuldu. PSA‘ııın yaşa uyumlu PSA değerinden yüksek olanlara TRUS ve biopsi yapıldı. PSA tüm olgularda monoklonal Taııdem R yöntemi ile bakıldı. Açık prostatektemi sonrası PSA ölçümü 3‘üncii ay yada daha sonra yapıldı. İstatistiksel analizde ki -kare testi kullanıldı.
Bulgular: Öpere edilen hastalannyaş ortalaması 67(49- 88), operasyonda çıkarılan ortalama adeııom prostat ağırlığı 81,5 gr., preoperatif total PSA ortalaması 8(0.47-54.5) ng/ml, preoperatif free PSA ortalaması 1.4 (9.5-0.33) ng/ml, orialama free/total PSA 0.12ng/ml olarak bulunurken, postoperatif total PSA ortalaması 3(0.11-3.36) ng/ml, postoperatif free PSA ortalaması 0. 18(0.05-0.92) ng/ml, ortalama free/total PSA 0.14 ng/ml olarak bulundu. Postoperatif total PSA‘da ortalama %89 azalma, postoperatif ortalama free PSA‘da %87 azalma tespit edildi (p<0.05).
Sonuç: Açık prostatektomi sonrası bazal ortalamaPSA seviyesi 1,3 ± 0,99ng/ml olarak saptandı.
Objective: To determine the changes of free and total PSA and to find a baseline for PSA value for next observations after open prostatectomy.
Material and Methods: In the last 3 years, thirty patients who undeiwent transvesical prostatectomy, detected BPH after pathology and complying the following criterias are included in this research. For the patients with acute retention, PSA has been measured after 3 weeks from the cystostomy procedure. Patients who are cured due to acute bacterial prostatites in the last 6 weeks, treated with firıasterid for diagnosis ofPBH applied prostate biopsy were excluded from the study. TRUS biopsy has been done to those of them whose PSA level is more than appropriate PSA level in respect of age. PSA level has been measured with monoclonal Tandem R method in all subjects. After open prostatectomy, the measurement of PSA has been done in 3 months later or more, chi-square test was used for statistical analyses.
Results: While it was found that the patients operated on avarage age is 67(49-88) years old, weight of average prostate adenom in the operations is 81.5 g., the average of preoperatif total PSA is 11.8(0.47-54.5) ng/ml, the average of peroperatif free PSA is 1.4 (9.5-0.33) ng/ml, average free /total PSA is 0.12 ng/ml; the average of postoperatif free PSA 0.18(0.05-0.92)ng/ml, average free/total PSA as 0.14 ng/m was found. 89% reduction in postoperatif average free PSA has been observed (p<0.05). Total PSA, 87 % reduction in post operative average free PSA has been observed (p<0,05). The level of baseline PSA after open prostatectomy was detected as 1,3 ±0,99 ng/ml.

9.Effects of spinal and General Anesthesia on hemodynamic and biochemical changes during Transurethral Rejection operations.
Gülnur Zoylan, Sibel Oba, Surhan Özer Çınar, Inci Paksoy, Birsen Ekşioğlu, Levent Yılmaz
Pages 43 - 49
Amaç: TUR yapılan hastalarda genel anestezi ile spinal anestezinin hemodinamik etkilerini ve kaıı biyokimyası değişiklerini karşılaştırmayı amaçladık.
Materyal -Metod: Üroloji kliniğine başvuran,elektif TUR-P planlanan 60-80yaş arası (ASA I-III) 30 hasta çalışmaya alındı. Tüm hastalara premedikasyonda 5 mg diazem ve 500 ml Ringer laktat ile prelıidrasyon yapıldı. Hastalar iki gnıba aynldı. Spinal anestezi grubuna 3 ml marcaine heavy %0.5 verildi. Genel Anestezi grubunda ise; indiiksiyon tiopental 5-7 mg/kg rocuronyunı 0,6 mg/kg ve fentanyl 1,5 mg/kg İV ile sağlandıktan sonra, idamede; %30 O> + %70 NO2 içinde %2 sevofloraııe ile sağlandı. OAB, KTA, spöı, CVP, Htc, [Na+J, [If ]değerlerine indüksiyondatı önce, irrigasyon sıvısından önce, inigasyotı sıvısından 30dk sonra ve postoperatif 60 dk.‘da bakıldı. Ameliyat süresi, rezeke edilen prostat ağırlığı ve kullanılan irrigasyon sıvısı miktarı kaydedildi.
Bulgular: Genel anestezi grubunda OAB indiiksiyon öncesi değere göre, irrigasyon öncesinde anlamlı azaldı (p<0.05). Ayrıca,her iki grubun, indüksiyon öncesi değerleri ile karşılaştırıldığında postoperatif 60. dakikada ki değerlerinde anlamlı azalma vardı (p<0.05). CVP değeri spinal anestezi gıubunda indüksiyon öncesine göre, inigasyonun 30. dakikasında anlamlı yükseldi (P<0.05). Gruplar arası karşılaştırmada, spinal anestezi grubunda irrigasyon öncesi CVP değeri, genel anestezi grubuna göre anlamlı azalmış idi (p <0.05).
Sonuç: Prostatın büyüklüğü, hastaların yaş grubu, TUR‘un teknik özellikleri göz önüne alınarak her iki anestezi yönteminin de tercih edilebileceği düşünüldü.
Objective: The aim is to compare the effects of general and spinal anesthesia on hemodynamic and biochemical changes during transurethral resection.
Study Design: 30 patints aged 60-80 years old (ASA I- III) who underwent TUR were enrolled. 5 mg diazepame and 500 ml ringer laktate solution were administered as a premedication. All patients divided two groups. Group spinal received 3 ml 0.5 % bupivacaine heavy, group general received standart ¦anesthesia with 5-7 mg/kg tiopentale, 0.6 mg/kg rocuronium and 1.5mcg/kg fentanyl. Anasthesia maintained with 30/70% O2/N2O and 2%sevorane. Hemodynamic and biochemical parameters were evaluated during perioperative and 60 min after posoperatively.
Results: In the group general, MAP decreased before administered irrigation solution‘s time while compare with before induction‘s time (p<0.05). In spinal group, CVP showed a lower value before irrigation (p<0.05). In spinal group, CVP showed a lower value before irrigation than the general group (p<0.05). Conclusion: These findings suggest that spinal and general anesthesia can be considered depend on patient‘s age, amont of prostate.

10.Optimal treatment in lithtripsy with miniureteroscope
Olcay Çiçekler, Serhan Sofuoğlu, Ekrem Yadigaroğlu, Orhan Tanrıverdi, Kaya Horasanlı, Cengiz Miroğlu
Pages 50 - 52
Amaç: Üreteroskopik litotripside ‘kır-bırak‘ ile ‘kır-arındır‘ yöntemlerini karşılaştırmak
Hastalar ve Yöntem: Son 100 üreter taşı olgusu birebir sıralanarak çalışmaya alındı. Üreteroskopik girişim 6,9 Fr. üreteroskop ile litotripsi ise pnömotik litotriptör ile yapıldı. Taş arındırmada 3 Fr. Basket kaleter veya 3 Fr. Graspitıgforceps kullanıldı. 50 olguda litotripsi sonrası fragmanlar spontan pasaja bırakılırken 50 olguda litotripsi sonrası aksesuar girişimlerle arındırma işlemi basket kateter veya grasping forceps ile yapıldı. Litotripsi grubunda olguların kontrolü 15. günde DÜS grafisi ve USG ile yapılırken, arındımıa uyguladığımız olgularda postoperatuar 1. Günde DÜS grafisi ve 15. günde USG gerekli olgularda ise İVP ile yapıldı.
Sonuçlar: Litotripsi yapılıp spontan pasaja bırakılan grupta, T. 50 n vakanın 44‘ünde işlem başarı ile tamamlandı. 3 vakada sekonder üreteroskopik girişim ile başarılı olundu. 3 vakada ise taşın sert, mültipl ve/veya büyük olması, gibi sebeplerle açık cerrahi uygulandı. Bu grupta girişinısel başarı oranı %94 olup,: komplikasyon oranı %0‘dıı: Litotripsi yapılıp arındırma uygulanan 50 vakanın 49‘unda arındırma sağlandı. 1 vakada basket kateteriıı iireter içinde kopması sonucu açık cerrahi uygulandı. Aııçak 3 vakada basket kateter, çıkartılması sırasında ürelerde takıldı. 2 vakada 24/48 saat bekleme periyodu espasında traksiyonsuz olarak taşla birlikte çıktı. 1 vakada peroperatuar sıcak kesi yapılarak kateter taşla birlikte kurtarıldı. 1 vakada üreteral meadan flep kalkması, peroperatuar soğuk kesi. ile, 1 vakada? postoperatuar saptanan üreteral mea darlığı. ise transiüetral meatotomi ile tedavi edildi. Bu grupta ise girişimsel başarı oranımız %98 olup komplikasyon oranı % 12‘dir.
Yorum: Kır-bırak ile kır-arındır yöntemlerinin sonuçlarında başarı oranları benzer görülmektedir, ancak hastayı aynı seansta stone-free hale getirme kaygısı ile uyguladığımız aksesuar girişimler hem komplikasyon oranını arttırmakta hem de 150 ABD dolan ilave maliyet getirmektedir.
Objective: To compare tlıe methods of "breakand leave" and in ureteroscopic lithotripsy. Material and Methods: The last 100 patients with urolithiasis were randomly treated with miniureteroscope using the method of ‘‘break and leave "or " break and clean". A pneumotic. lithotrite was used as the power source. URS procedure was done by 6,9 Fr. Ureteroscope and 3 Fr basket catheter or 3 Fr. grasping forceps was used for cleaning procedure. KUB and USG were performed for the patients at fifteenth day of spontaneous passage following the lithotripsy. All patients were treated with cephaperazone+sulbactam forprophylaxy.
Results: This procedure was achieved in 44 of 50 patients who underwent to lihotripsy and spontaneous passage. In 3 cases secondary ureteroscopic intervention was performed successfully following the primaiy procedure. The remaining 3 cases were subjected to an open ureterolithotomy due. to the hard, multiple and/or big stones. Therefore, the success rate of intervention was 94%, whereas the complication rate was %0. During the ureteroscopy, an open surgery was performed for one patient who was subjected to accessorial interventions in addition to the primary lithotripsy because the basket catheter was broke in two withip ureter. In. one patient, a severe narrowness of ureteral meatus was detected during the postoperative checks, and transurethral meatotomy was petfoimed. In one patient, a detachment in the form of mucosal flap occured during the extraction of stone, and was treated with peroperatiye cold section, In three patients, the basket catheter was affixed during the extraction. In two of our these patients, the basket catheter was removed together with the stone without traction during the 24-48 hours spontaneous passage period, while in one patient the basket catheter was removed together with the stone using the method of peroperative unroofing. Jn 20 out of 50 patients, a 24-hour ureteral catheter was placed to avoid any possible trauma. Our inteiventional success rate was 98%, and the complication rate was 12%, Although using the "break and leave” method combined with cm accessorial tool for cleaning the pieces of stone operation seems to reach a similar success rate, both the high possibility of complications and additional cost of 150$per case should be reconsideved.

11.Malignant mesenchymal tumors of the uterus
Emine Yetkin, Cem Çomunoğlu, Deniz Özcan, Pınar Özay, Aylin Doğdu
Pages 53 - 59
Amaç: Uterusun Malign mezenkimal tümörleri seyrek rastlanan neoplazmlardır. Uterin sarkomlar tüm uterus malignitelerinin %3‘ünü oluştururlar. Sitolojik ve yapısal özelliklerine göre bunlar; malign düz kas tümörleri (leiomyosarkom), endometrial stromal sarkom, malign mikst müllerian tümörler, indifféransiye uterin sarkomlar ve diğer malign mezenkimal tümörlerdir. Leiomyosarkomlar tüm uterus sarkomlarının 1/3‘ünü oluştumrlar. Malign mezenkimal tümörlerin %10-15‘i endometrial stromal sarkomlardır.Malign mikst müllerian tümörler ise tüm uterus malignitelerinin% 1,5‘undan azını oluştumrlar. Bu çalışmada 1996-2000 yıllan arasında labaratuvanmıza gelen 21 tane uterin sarcom vakası, retrospektif olarak değerlendirilmiştir.
Gereç ve Yöntem: Bu raporda 1996-2000yıllan arasında SSK Okmeydanı Hastanesi Patoloji Bölümü‘nde görülen 21 tane utems sarkomu vakası, retrospektif olarak histopatolojik açıdan değerlendirilmiştir. Vakalar yaş, tümör çapı, differansiasyon derecesi, mitoz, atipi, nekroz, selülarite, hücre tipi, makroskopik kesit yüzleri, tümör sınırlan, vasküler iııvazyon, eııdoservikal iııvazyon gibi parametreler yönünden değerlendirilmiş; seçilmiş vakalara da immünhistokimyasal çalışma uygulanmıştır.
Sonuçlar: 21 vakanın 10‘u leiomyosarkom (%47), 6‘sı malign mikst müllerian tümör (%29), 5‘i endometrial stromal sarkom (%24) idi.Malign mikst müllerian tümörler, son yıllarda immünhistokimyasal yöntemler sayesinde daha iyi tanınmakta, dolayısıyla bu tümörlerin görülme sıklıklan artmaktadır. Vakalanmız görülme sıklıklan bakımından literatür bulguları ile uyum göstermektedir.
Objective: Malignant mesenchymal tumors of the uterus are rare neoplasms. Uterine sarcomas comprises 3% of the whole uterine malignities. According to the architectural and cytopathological properties; these are malignant smooth muscle neoplasms (leiomyosarcomas), endometrial stromal sarcomas, malignant mixed müllerian tumors, undifferentiated uterine sarcomas and other malignant mesenchymal tumors. Leiomyosarcomas comprises 1 of 3 the whole uterine sarcomas. 10-15% of malignant mesenchmal tumors are endometrial stromal sarcomas. Malignant mixed müllerian tumors comprises less than 1,5% of the whole uterine malignities. This study evaluates retrospectively those patients diagnosed with malignant mesenchmal tumors of the uterus that came to our laboratory between 1996-2000.
Material and Method: In this report, 21 cases of uterine sarcomas, in evaluated Department of Pathology SSK Okmeydanı Hospital between 1996-2000, retrospectively evaluated with their histopathological properties. Cases were evaluated with paramétrés of the age, diametre of the tumor, degree of differentiation, mitosis, atypia, necrosis, cellularity, cell type, macroscopic properties of the cut surface, tumor borders, vascular invasion, endoservical invasion. Immunhistochemical study were applied for the chosen cases.
Results: Ten of these 21 cases were leiomyosarcomas (47%), 6 were malignant mixed müllerian, tumors (29%), 5 were endometrial stromal sarcomas(24%). With the aid of immunhistochemistry malignant mixed müllerian tumors are diagnosed more accurately, so incidence of them are getting increased. The incidence rate of our cases and the literature are concordant.

12.Diagnosis of gestational diabetes in pregnants who are in 24-28 week
Oya Aygün Mutlu, Atacan Sarp, Alparslan Baksu, Almila Bal, Yıldız Sabri Kartal, Aysel Kalan, Nimet Göker
Pages 60 - 65
Amaç: Polikliniğimize başvuran 24-28. gestasyonel haftalık gebelerin gestasyonel diabet yönünden taranıp gestasyonel diabet sıklığının ortaya konması.
Materyal ve Metod: 24-28. gestasyonel haftalardaki (GH) 90 gebe çalışma kapsamına alındı. Risk faktörü olarak anne yaşı, paritesi, obesite, ailede diabet öyküsü, glikozüri varlığı, daha önce anomalili veya ölü doğum hikayesi, 4000 gr veya üzeri doğumlar araştırıldı. Tiim gebelerin HbAlc, rutin tam kan ve idrar analizleri, tansiyon arteriyel, alınan kilo değerleri kaydedildi. Obstetrik USG yapıldı. Olguların tamamına 50 gr glukozla gestasyonel diabet (GDM) taraması yapıldı. 130 mg/dl üzerinde kan şekeri değeri gösteren gebelere 75groral glukoz tolerans testi (OGTT) uygulandı.
Bulgular: Olgular yaşla risk faktörü arasında ilişki açısından incelendiğinde25 yaşın üzerinde kil erde ve risk faktörü varlığında GDM daha yüksek oranda görülmüştür (p<0.01). Açlık kan şekeri (AKS) 90 mg/dl üzeriııdeolan bulguların hepsinde 50 gr glukoz tarama testi pozitifliği %100, 130 mg/dl üzerinde olanlarda ise tarama testi pozitifliği %24.5 olarak bulundu. Tarama testi (4) olanlara 75 gr glukozla OGTT uygulandığında 6 olguda (%27.2) GDM tanısı konuldu. HbAlc seviyeleriyle tarama testi ve GDM arasındaki ilişki incelendiğinde, HbAlc ‘nin GDMlu olgularda anlamlı yüksek olduğu görülmüştür (p <0,05).
Sonuç: 50 gr glukoz tarama testi, gebelikte 24-28. gestasyonel haftalar arasında rutin uygulatması gereken bir testtir. Tarama testi (+) oları olgularda tanı OGTT ve kan HbAlc düzeyi ölçümü ile desteklenmeli ve gebeler daha yakından izlenmelidir.
Objective: To find the frequency of gestational diabetes by searching the pregnants in 24-28 gestational week who come to our policlinic.
Material and Method: Ninety pregnant in 24-28. week are taken for the study. As the risk factors maternal age, parity, obesity, diabetes in study, glucosuri, mort fetus or fetal anomaly, 4000 gr or more fetal weight are taken obstetric USG applied. To every case 50 gr glucose gestational searching test, we apply 75 gr oral glucose tolerance test to the pregnants who have 130 or more blood glucose level.
Results: When the cases searched for the relation ofvthe age and risk factors we see that in the cases who carry the risk factors and more than 25 years old. GDM can be seen much more (p<0,01)in the cases whoose hungry blood glucose level>90 mg/dl we see that 50 gr glucose searching test is %100 positive. And the ones whoose hungiy blood glucose level >130 mg/dl searching vtest positivity is %24.5. When OGTT with 75 gr glucose is applied to the cases who havepositivityin searching test, in six cases take (%27.2) GDM diagnosis. When we search the relation between the HbAlc levels, searching test and GDM we see that in the cases with GDMHbAlc levelsare high.
Conclusion: 50 gr glucose searching test is in rutin tests that applied to the pregnants in 24-28. gestational week. The caseswhoose searching test is positive the diagnosis must be supported with HbAlc levels and pregnants must be followed well.

13.The Effectiveness of Color Doppler Ultrasonography in The Evaluations of The Success After Varicocelectomy
Ekrem Yadigaroğlu, Orhan Tanrıverdi, Serhan Sofuoğlu, Olcay Çiçekler, Kaya Horasanlı, Cengiz Miroğlu
Pages 66 - 68
Amaç: Klinik bulgular ve renkli doppler ultrasonografı ile varikosel tanısı konmuş oligoastenospermili olgularda yüksek ligasyoıı varikoselektomiııin, renkli doppler ultrasonografı ve spermiogram parametreleri üzerindeki etkisini araştırmak.
Hastalar ve Yöntem: Yaş ortalaması 27 olan, klinik ve renkli doppler ultrasonografı ile varikosel tanısı almış oligoastenospermili 34 yetişkindeki, 20‘si bilateral 54 olgu prospektif çalışma kapsamına alındı. Varikosel tanısı klinik bulgulara ek olarak tüm olgularda renkli doppler ultrasonografı bulgulan ile kondu. 1S(%33) olguda sııbklinik varikosel belirlendi. Olguların tümüne yüksek ligasyoıı varikoselektomi operasyonu uygulandı. Renkli doppler ultrasonografı aynı radyoloji merkezinde gerçekleştirildi. Operasyondan 6 ay sonra renkli doppler ultrasonografı ve spermiogram ile olgular yeniden değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmada yer alan 54 olgunun 12‘sinde (%22) renkli doppler ultrasonografide bulgulannın sürdüğü gözlendi. 18 subklinik varikosel olgusunun tümünde renkli doppler ultrasonografi bulgulan ortadan kalktı. Doppler ultrasonografı bulgulannın sürdüğü olguların hiçbirinde sperm parametreleri düzelmedi. Bilateral varikoseli olan 14 hastanın 8‘itıde olmak üzere toplam 34 hastanın 20‘sinde (%59) spermiogram parametrelerinde düzelme bildirildi. Bilateral varikoselektomi operasyonu uygulanan 40 olgunun 6‘sında (%15) postoperatif olarak reflünütı devam ettiği, 34‘ünde(%85) ortadan kalktığı gözlendi. Bu olguların 12‘sinde (%60) spermiogram parametrelerinin düzeldiği S‘itıde (%40) ise değişmediği veya kötüleştiği saptandı. Tek taraflı varikoselektomi operasyonu uygulanan 14 olgunun 6‘sında (%43) reflünütı sürdüğü, S‘itıde (%57) ortadan kalktığı gözlendi. Bu gruptaki olguların 6‘sında (%43) spermiogram parametreleri aynı kaldı ya da kötüleşti, 8 olguda (%57) ise spermiogram parametrelerinde düzelme gözlendi.
Objective: The effect of high ligation varicocelectomy in the color Doppler ultrasonography and spermiogram parameters in the clinically and radiologically diagnosed oligoasthenospeimic varicocele patients.
Patients and Methods: Clinically and radiologically diagnosed 34 adult patients (mean age 27) with oligoasthenospermia were included in the study. Total 54 varicocele units were operated and twenty of them were bilateral. The diagnosis of varicocele was made by clinical examination and with color doppler ultrasonography in all cases. Subclinic varicocele was found in 18(33%) cases. 26 of cases were classified as G2-3 varicoceles and 10 cases as G1 varicoceles. High ligation varicocelectomy was performed in all cases. All of the radiologic exams were made in the same department. Follow up was made after 6 months by examine of spermiogram and color doppler ultrasonography.
Results: The signs of reflux in the color Doppler ultrasonography were found postoperatively in twelve units out of 54 operated. In 18 subclinic varicocele units reflux were not found postoperatively. Spermogram parameters were not improved in patients whom Doppler ultrasonography findings were continued in postoperative period. In 12 out of 20 bilateral and 8 out of 14 unilateral varicocele patients (20 units out of 34 units, %59) spermiogram parameters were improved. In 6 (15%) out of 40 bilateral cases reflux was continued and in 34 cases was stopped. In 12 (60%) of these patients spermiogram parameters were improved. In 8 of them spermiogram parameters were not changed or worsened. In 6 (43%) out of 14 bilateral varicocele patients reflux was continued and in 8 (57%) of them was stopped. In 6 (43%) out of this group spermiogram parameters were similar or worsened in 8 patients spermiogram parameters were improved.

CASE REPORT
14.Rosai-Dorfman disease affecting the subglottic area and submandibular lymph nodes
Emine Yetkin, Deniz Özcan, Pınar Özay, Cem Çomunoğlu, Yalçın Varnalı, Halil Akbörü
Pages 69 - 71
Amaç: Rosai - Dorfman Hastalığı (Yaygıtı Letıfadenopatili Sinüs Histiyositozu) lenf nodlantıın histiyosit proliferosyonuyla giden, özellikle servikal lenf nodlamıı tutan, idiopotik, nadir rastlanan bir hastalığıdır. Tipik klinik özellikleri bilateral ağrısız lenf nodıı büyümesi, ateş, lökositoz, sedimantasyon artışı, poliklonal hipergammaglobıılinemidir. Genellikle benign reaktif bir dunundur, yavaş klinik gidiş gösterir, fakat oldukça değişken bir biyolojik davranışa sahiptir. Çalışmamızda subglottik bölge ve submandibuler lenf bezleri yerleşimli bir Rosai Dorfman Hastalığı (RDH) olgusu sunuldu ve literatür bilgileri ışığında tanışıldı.
Objective: Rosai-Dorfmann Disease ( Sinus histiocytosis with massive Iymphadenopaty-SHML) is a rare, idiopathic, histiocytic proliferative disorder that most commonly involves the cervical lymph nodes. The typical clinical features of this disease include bilateral painless lymph node enlargement, fever, leucocytosis, elevated eiythrocyte sedimentation rate, policlonal hypergammaglobulinemia. Generally, this is a benign reactive disorder, have an indolent clinical course; but have a highly variable biological behaviour. Here we report a case of Rosai Dorfmann Disease affecting the subglottic area and submandibular lymph nodes and discussed in the view of the literature.

LookUs & Online Makale